komaromi_kiskoziA Komáromi Kisközit (hosszabb nevén: Komáromi Keresztény Középsulis Közösség) azzal a céllal alapítottuk még 2009-ben, hogy a városban tanuló hívő keresztény diákok számára támaszul és felfrissülésül szolgáljon.

Gyorsan megtaláltuk a közös hangot, és összekovácsolódni se volt nagyon nehéz, tekintve, hogy többségében Marianumosok jártak az összejöveteleinkre (aztán egyre többen hallottak erről a Selye János Gimnáziumban is).

A legfontosabb az volt, hogy együttlétünkkel Istent tudjuk dicsőíteni és jobb emberekké válhassunk.

A közösségünk működőképessége a következőkön nyugszik: rendszeres imádság és Biblia olvasás, játék és zene, beszélgetés. Az Úrral való beszélgetéssel és az Ő igéjének olvasásával lehet leginkább hitünkben elmélyülni és azt jobban megismerni. Hogy a hétköznapok terheit le tudjuk tenni, és így akadálytalanul fejlődhessünk emberileg, jobban meg kell ismernünk egymást, hogy jobban tudjunk bízni a mellettünk ülőben (rendszerint egy körben ülünk, ami szimbolizálja az egységet és egyenlőséget, gyakorlati szempontból pedig mindenki látja a másikat és könnyebb odafigyelni). Ezért fontos, hogy az összejöveteleinken és azon kívül is sokat kommunikáljunk egymással, hogy tartsuk a kapcsolatot. Legalább ennyire fontos a játék is, hihetetlen mennyire megismerhetjük egy játék során egymást és önmagunkat. A zene pedig a hangulatteremtés leghatékonyabb eszköze, a keresztény ifjúsági dalokat énekelve és hangszeren játszva közelebb hoznak minket Jézushoz és egymáshoz.

A közi módszereit és témáit tekintve nagyon sokrétű: annak érdekében, hogy ne csak elméletben fejlődjünk, hanem gyakorlati (mindennapi élethez hasznos) témákban is gyarapodjunk, elengedhetetlen, hogy ne foglalkozzunk a legkülönfélébb dolgokkal. Csak hogy mondjak párat: párkapcsolati témák (barátság, szerelmi kapcsolat, házasságra készülés, házasság, természetes családtervezés), család és gyermek nevelés, cölibátusban élők, szentek élete, Biblia elemzés, imamódszerek, megtérés élmények, az egyházi év időszakai (Nagyböjt, Advent, stb.). A módszereink pedig a pedagógia, drámapedagógia, pszichológia: filmklub (A hullám, Passió, Tűzálló házasság – három példa a sok közül), interaktív előadás és vetítés, közös sport (métázás, frizbizés), imaélet (pl.: rózsafüzér, szentségimádás), a kreatív tevékenységek (kisfilm készítés) és a jótékony tevékenységek területeit is érintik.

Ha az éves programjainkat vesszük akkor az átlagos köziken kívül igyekszünk sportos közit, filmklubokat tartani, voltunk már teát osztani, besegíteni más szervezeteknek. Karácsony előtt elszoktuk vinni a Betlehemi Lángot a komáromi nyugdíjas otthonba, kórházba és családokhoz. Igyekszünk tartani a kapcsolatot más keresztény közösségekkel is, például a somorjai katolikus fiatalokkal, vagy a komáromi református gimnazisták Gimiifiével. A többség eljár a Nagymarosi Ifjúsági Találkozóra, nyaranta pedig táborozik (KIK-es család- és ifjúságitábor, Egerszalók, Táborhegyi Napok, stb.)

Végül pedig, aki nélkül ez sokkal nehezebb lenne: lelki vezetőnk a Gábriel Polgári Társulás kisközösség vezetőképzőjében felkészített animátor, Berta Péter. Valamint természetesen minden közis ki szívén viseli a sorsunkat.

Sok szeretettel várunk mindenkit 🙂